Tuesday, February 24, 2009

Irans studenter gør oprør

Imens det iranske præstestyre fejrer 30-året for den islamiske revolution, ulmer oprør og utilfredshed på landets universiteter. Det sker selvom regimet slår hårdt ned.

»Finanskrise eller dommedag« hedder overskriften på det nyeste blogindlæg på Mohammads blog, skrevet lige inden han blev arresteret den 11. februar. Det er efterretningstjenesten, der for anden gang bryder ind i hans lejlighed i det centrale Teheran, og bortfører den spinkle socialist på 25 år. Siden har han kun fået lov til kort at ringe hjem én gang for at sige, at han har det godt, og at han sidder i det berygtede Evin-fængsel i udkanten af Teheran.

Umiddelbart inden anholdelsen havde hans far fået en telefonisk advarsel: »Hvis ikke du får din søn til at stoppe med at skrive artikler, så brænder vi jeres hus ned«, lød det fra den betjent, der også tidligere har stået for afhøringerne af Mohammad, og som personligt mødte op, da han atter skulle anholdes.

For 13 måneder siden blev han og otte af hans kammerater også anholdt hjemme hos Mohammad. De ni sad dengang i møde for at lægge en strategi, der skulle skabe opmærksomhed om de cirka 40 andre kammerater, som en måned forinden var blevet anholdt. Regimet arresterede sidste år de mere end 50 studerende for at undgå en planlagt demonstration på Teherans universitet.

Revolutionens børn kæmper som opposition

Mohammad har siden sin løsladelse for 10 måneder siden passet sine studier på Teherans Universitet, dog har han i sin fritid fortsat sin aktivisme igennem skriverier af artikler. Sidst sad Mohammad indespærret i næsten tre måneder med en langvarig isolationsfængsling, kun afbrudt af afhøringer og tortur. Mohammads forældre lagde dengang det, der svarer til ca. 400.000 danske kroner i kaution for, at han kunne komme ham ud.

JPEG - 97.3 kb
Mohammad Poorabdollah, kemiingeniørstuderende på Teherans Universitet, er endnu en gang arresteret af den iranske efterretningstjeneste for sine studenterpolitiske aktiviteter vendt mod regimet. Privatfoto

De penge vil de få tilbage, når Mohammad kommer for en dommer, men hans retssag er blevet aflyst, da han igen er indespærret. Siden sidste gang han blev løsladt, har hans afhører fra fængslet ofte ringet til ham, afhørt ham telefonisk og har flere gange truet ham og til sidst altså også hans familie.

Heller ikke i denne omgang er Mohammad den eneste studerende, der er blevet anholdt: Regimet har nemlig igangsat endnu en bølge af anholdelser af studerende aktivister.

1 comment:

  1. اطلاعیه وبلاگ نویسان در دفاع از جنبش دانشجوئی
    دانشگاه قبرستان نیست
    اعتراض وبلاگ نویسان ایران و افغانستان به سرکوب گسترده دانشجویان
    ما وبلاگ نویسان از مقاومت دلیرانه جنبش دانشجویی که پلی تکنیک را به نماد آزادی خواهی تبدیل کرده و پایه های حکومت مرتجعین را به لرزه در آورده است حمایت می کنیم و همگام با دانشجویان دلیر، خواهان آزادی فوری دانشجویان بازداشتی هستیم و از همه سازمان‌های حقوق بشری برای آزادی دانشجویان در بند کمک می طلبیم

    درصورت تمایل برای امضاء ، لطفاً اسم وبلاگ با لینک خود را بنویسید

    ReplyDelete